Atlas 1872 Tommestrup Klint

Skift til: navigering, søgning

13. nov. 1872 Atlas[redigér]

Den norske bark Atlas med skipper Andreas Hansen var på vej fra Sundsvall (eller Memel) til London lastet med planker, da den under stormen 13. november 1872 ved 8-tiden fra Stevns Klint sås kommende sydfra op til Mandehoved ved Sigerslev, hvor den vendte.

Ud for Storedal på grænsen mellem Sigerslev og Tommestrup blæste 2 master og toppen af den 3. overbord, hvorefter skibe drev i land i en lille vig ved Tommestrup Klint.

Den 13 mand besætning samlede sig nogle bundter trælast og kom efterhånden i land ved hjælp af disse. Bådsmand Bent Larsen kvæstedes dog mellem nogle planker og døde.

Fra land var husmand Niels Andersen fra Tommestrup og bådfører Søren Sørensen fra Sigerslev med til at redde de overlevende op fra stranden ved hjælp af en af de 4 lange stiger, som brugtes ved kridt-skæring.

Under den modige aktion berøvede de voldsomme søer dem flere gange fodfæstet og bådfører Sørensen var også nær ved at omkomme i sit iver for at redde de skibbrudne.

Strømmen førte ladningen og muligvis også vraget nordefter, måske op til Holtug, hvor det er afmærket på et strandingskort.

Måske er oplysningerne og skibets oprindelse og reparation efter forliset i 1872 forkerte og forvekslet med et andet skib.