Erna 1900 Antigua

Skift til: navigering, søgning

Jernbarken Erna var med skibsfører Jens H. Thomsen på vej fra Rangoon i Burma til Rio Grande i Brasilien, da han undervejs blev syg af beriberi og i oktober 1894 landsattes i Mossel Bay i Sydafrika, hvor han døde 18. november, efter skibet var fortsat.

7. marts 1898 Østerby på Læsø[redigér]

Senere overtog Jens H. Thomsen d. yngre skibet og afsejlede 21. februar 1898 fra Liverpool mod Korsør lastet med koks, men grundstødte 7. marts ved 2-tiden i snetykning ved Østerby på Læsø, hvor skibet stod fast i 1½ meter ler.

Mandskabet kom i land ved redningsbådens hjælp, hvorimod skipperen blev liggende døddrukken ombord.

Skibet bragtes få dage senere flot af Svitzer og fortsatte til undersøgelse i Frederikshavn, losning i Korsør og dok i Helsingør.

26. juni 1900 Caribien[redigér]

Skibet var på vej fra Nantes i Frankrig til Mujeres ved CancúnYucatán-halvøen i ballast og befandt sig ved indsejlingen til det Caribiske Hav i østlig jævn brise og diset vejr, da skibsfører Thomsen 26. juni 1900 om aftenen beregnede positionen som 240 km fra Antigua og overlod vagten til 2. styrmanden, men 20 minutter senere stødte skibet med stor fart på et rev mellem Antigua og Guadeloupe.

Ved grundstødningen brasede ræerne og skibet stod fast, fyldtes med vand og faldt om på siden. Et italiensk skib stod også på grund ganske tæt derved, forlist 2 uger tidligere. Besætningen opholdt sig ved skibet indtil det blev dag og roede derefter i land, var 14 dage på Antigua, kom med en engelsk damper til Sankt Thomas i Dansk Vestindien og derfra hjem til Hamborg.

Vraget solgtes på auktion for 1.260 kr.

Sønderho Kro er værelse 9 opkaldt efter barken Erna, der var opkaldt efter den ældste datter af Altona-sejlmageren Heinrich Grohmann, som vistnok havde aktier i den.