Forskel mellem versioner af "Heinkel 91 & 99 22. nov. 1933 Gøteborg"

Skift til: navigering, søgning
 
m
Linje 14: Linje 14:
 
| liv=Victor Petersen<br>Charles Jørgensen
 
| liv=Victor Petersen<br>Charles Jørgensen
 
}}
 
}}
En eskadrille af 2 af  [[Marinens Flyvevæsen|marinens]] [[Heinkel HE 8]] [[hydromonoplan]] lettede 22. november 1933 kl. 15 fra [[Luftmarinestation København|København]] for at flyve til Skagen og retur som en øvelse i mørkeflyvning og natorientering, hvilket skulle ske med brændstof til 5 timers flyvning uden mellemlanding og med forventet hjemkomst ved 19-tiden.
+
En eskadrille af 2 af  [[Marinens Flyvevæsen|marinens]] [[Heinkel HE 8|Heinkel]] [[hydromonoplan]] lettede 22. november 1933 kl. 15 fra [[Luftmarinestation København|København]] for at flyve til Skagen og retur som en øvelse i mørkeflyvning og natorientering, hvilket skulle ske med brændstof til 5 timers flyvning uden mellemlanding og med forventet hjemkomst ved 19-tiden.
  
Undervejs var luftmarinestationen i radiotelegrafisk forbindelse med førerflyet og dets pilot den kendte pilot materielmester Victor Petersen, som 1932 og 1933 havde deltaget i [[Lauge Koch]]s [[Den danske Treårsekspedition til Østgrønland 1931-34|ekspedition til Østgrønland]].
+
Flyene observeredes nord om [[Anholt]] og ved [[Hirsholmene]] og kl. 16.50 meldtes fra en position nordvest for [[Skagen]] radiotelegrafisk fra førerflyet nr. 99, at man vendte om for at tiltræde tilbageturen.
  
Flyene observeredes nord om [[Anholt]] og ved [[Hirsholmene]] og kl. 16.50 meldtes fra en position nordvest for [[Skagen]], at man vendte om for at tiltræde tilbageturen.
+
Det var imidlertid blevet meget diset, så der blev fra [[Kastrup Lufthavn|Kastrup]] foretaget krydspejlinger, som efterhånden viste, at flyene havde forvildet sig ind over Sverige og kl. 20.07 ophørte forbindelsen med flyene, der begge faldt ned pga. brændstofmangel.
  
Det var imidlertid blevet meget diset så der blev fra Kastrup Lufthavn foretaget krydspejlinger, men kl. 20.07 ophørte forbindelsen med begge fly, som da havde forvildet sig ind over Sverige, hvor de pga. brændstofmangel forsøgte at nødlande.
+
Det ene styrtede ned i [[Angereds socken|Angereds sogn]] nær [[Olofstorp]] 15 km nordøst for [[Gøteborg]] efter at flyverløjtnant J. Poul Olsen og mekaniker Frode Sthyr Hansen fra 600 meters højde var sprunget ud med [[faldskærm]].
 +
De sprang begge ud af flyet i samme side, men mekanikeren udløste sin faldskærm for tidligt og fik knust hovedet fordi linerne filtredes ind i flyets hale. Han fandtes dræbt med brækket ryg tæt ved det brændende flyvrag, hvorimod piloten landede velbeholden lidt derfra og var den første til at telegrafere hjem til København lidt før kl. 22.
  
Det ene fly faldt ned i [[Angereds socken|Angereds sogn]] nær [[Olofstorp]] 15 km nordøst for [[Gøteborg]], hvor flyverløjtnant J. Poul Olsen og mekaniker Frode Sthyr Hansen fra 600 meters højde sprang ud med [[faldskærm]]. Førstnævnte landede velbeholden, men fandt mekanikeren dræbt tæt ved flyvraget. De var begge sprunget ud af flyet i samme side, men mekanikeren havde fået knust hovedet, tilsyneladende fordi han havde udløst sin faldskærm for tidligt.
+
Førerflyet med materielmester Victor Petersen og mekaniker C. Jørgensen forsøgte derimod at lande i mellem træbevoksningen i en skov ved [[Älvängen]] ca. 30 km nordnordøst for [[Gøteborg]] og slap godt fra det med småskrammer.
  
Førerflyet med materielmester Victor Petersen og mekaniker C. Jørgensen forsøgte derimod at lande i mellem træbevoksningen i en skov ved [[Älvängen]] ca. 30 km nordnordøst for [[Gøteborg]] og slap godt fra det med småskrammer.
+
Begge piloter og den dræbte mekaniker/telegrafist havde deltaget i flere [[grønlandsekspeditioner]], deriblandt [[Lauge Koch]]s nylige [[Den danske Treårsekspedition til Østgrønland 1931-34|ekspedition til Østgrønland]].
  
 
{{a|¤1933-11-22}}
 
{{a|¤1933-11-22}}

Versionen fra 17. mar 2021, 07:16

22. nov. 1933 Västergötland nordøst for Gøteborg

En eskadrille af 2 af marinens Heinkel hydromonoplan lettede 22. november 1933 kl. 15 fra København for at flyve til Skagen og retur som en øvelse i mørkeflyvning og natorientering, hvilket skulle ske med brændstof til 5 timers flyvning uden mellemlanding og med forventet hjemkomst ved 19-tiden.

Flyene observeredes nord om Anholt og ved Hirsholmene og kl. 16.50 meldtes fra en position nordvest for Skagen radiotelegrafisk fra førerflyet nr. 99, at man vendte om for at tiltræde tilbageturen.

Det var imidlertid blevet meget diset, så der blev fra Kastrup foretaget krydspejlinger, som efterhånden viste, at flyene havde forvildet sig ind over Sverige og kl. 20.07 ophørte forbindelsen med flyene, der begge faldt ned pga. brændstofmangel.

Det ene styrtede ned i Angereds sogn nær Olofstorp 15 km nordøst for Gøteborg efter at flyverløjtnant J. Poul Olsen og mekaniker Frode Sthyr Hansen fra 600 meters højde var sprunget ud med faldskærm. De sprang begge ud af flyet i samme side, men mekanikeren udløste sin faldskærm for tidligt og fik knust hovedet fordi linerne filtredes ind i flyets hale. Han fandtes dræbt med brækket ryg tæt ved det brændende flyvrag, hvorimod piloten landede velbeholden lidt derfra og var den første til at telegrafere hjem til København lidt før kl. 22.

Førerflyet med materielmester Victor Petersen og mekaniker C. Jørgensen forsøgte derimod at lande i mellem træbevoksningen i en skov ved Älvängen ca. 30 km nordnordøst for Gøteborg og slap godt fra det med småskrammer.

Begge piloter og den dræbte mekaniker/telegrafist havde deltaget i flere grønlandsekspeditioner, deriblandt Lauge Kochs nylige ekspedition til Østgrønland.